Hoogbegaafd… En dan?

Onbegrip in je omgeving. “Gefeliciteerd!” Dat was de reactie die Yvonne Buijsen-Duran kreeg toen de diagnose Hoogbegaafd jaren geleden bij haar zoon en dochter vastgesteld werd. Zij vond het een rare reactie. Jaren later kwam het besef dat het een weerspiegeling is van het beeld dat “onwetenden” van hoogbegaafdheid hebben. Het is toch fijn als je kind zo slim is? Die kinderen komen er vanzelf. Zij hebben ten minste geen problemen op school en hebben zeker geen extra zorg nodig… Hoe anders is de werkelijkheid met een hoogbegaafd kind. Er is juist wel zorg nodig, heel veel zorg. De juiste zorg en de juiste begeleiding, want in veel gevallen gaat het niet vanzelf… Het kind wordt onvoldoende uitgedaagd, niet begrepen door de vriendjes op school, heeft last van slapeloosheid of angsten, is ongemotiveerd, gefrustreerd en presteert beneden niveau, enz.

Hoogbegaafd kind… Of niet?

Je hebt wellicht een hoogbegaafd kind of een kind met “hoogbegaafd potentieel”, maar dat weet je niet zeker. Loopt het niet helemaal lekker bij je kind? Heb je het gevoel dat er iets “anders“ is? Is hij/zij veel sneller van begrip dan anderen? Discussieert hij/zij over alles; zelfs over de huis- of klassenregels? Zoekt hij meer diepgang en uitdaging dan een ander kind? Lijken de resultaten op school volledig los te staan van wat hij/zij thuis doet? Lijsten op internet helpen je ook niet veel verder en een IQ-test is duur en niet altijd de beste keuze. Kijk eens verder op deze site en neem gerust contact op bij vragen of twijfels. We helpen je graag verder in het doolhof van “hoogbegaafd zijn”… Je kunt onder andere meer informatie vinden over het vinden van bevestiging; het stellen van de diagnose. Hier staat ook uitgebreid uitgelegd hoe we onderzoek doen en waarom we hier bepaalde keuzes in maken.

Er zijn allerlei redenen waarom het even niet zo lekker kan lopen en dat je het als ouder even niet meer weet. In dat geval helpen we je graag verder in de begeleiding van je kind. Van peuter tot puber bieden we hulp op school, thuis en aan het kind zelf: op de subpagina ‘Onderzoek‘ vind je alles over onze mogelijkheden en op de subpagina ‘Begeleiding‘ vind je informatie over de meest voorkomende begeleidingsaanvragen.

groepstraining hoogbegaafd
0