Is mijn kind hoogbegaafd?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je jezelf de vraag “is mijn kind hoogbegaafd?” stelt of op zoek bent naar informatie over hoogbegaafdheid bij kinderen of tieners. Enkele dingen die in je hoofd om kunnen gaan zijn:

  • Het loopt niet helemaal lekker bij mijn kind.
  • Ik heb het gevoel dat er iets “anders“ is.
  • Hij/zij is vaak veel sneller van begrip dan anderen.
  • Er is sprake van erfelijkheid; is mijn kind dus ook hoogbegaafd?
  • Hij/zij discussieert over alles; zelfs over de huis- of klassenregels.
  • Ik word gek/erg moe van de continue vragen of discussies.
  • Hij/zij zoekt beduidend meer diepgang en uitdaging dan een ander kind.
  • De resultaten op school lijken volledig los te staan van wat hij/zij thuis doet. Is er sprake van onderpresteren?
  • Mijn kind is wel erg gevoelig en heeft last van veel angsten.
  • Hij/zij komt niet in slaap of plast het nog steeds in bed.

Bovenstaande kan allemaal te maken hebben met “hoogbegaafdheid”, maar dat weet je niet zeker. Lijsten op internet helpen je ook niet veel verder en een IQ-test voor kinderen is duur en niet altijd de beste keuze. Kijk eens verder op deze site en neem gerust contact op bij vragen of twijfels. We helpen je graag verder in het doolhof van “hoogbegaafd zijn”…

IQ testen voor kinderen

Als je het vermoeden hebt dat hoogbegaafdheid de problemen van je kind kan verklaren dan is het raadzaam om verder te lezen. Want de enige reden om op hoogbegaafdheid te laten onderzoeken is om de problemen aan te kunnen pakken. Het is dus niet het onderzoek zelf wat zo interessant kan zijn, maar vooral het zeer kindgerichte advies wat erop volgt! Lees meer over het begaafdheidsonderzoek.

Kenmerken hoogbegaafdheid bij kinderen - Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal

Het vervolg op een IQ-test / begaafdheidsonderzoek

Hoogbegaafd… En dan? Onbegrip in de omgeving is een veelgehoorde reactie; dit komt vooral door het beeld dat “onwetenden” van hoogbegaafdheid hebben. Het is toch fijn als je kind zo slim is? Die kinderen komen er vanzelf. Zij hebben ten minste geen problemen op school en hebben zeker geen extra zorg nodig…

Hoe anders is de werkelijkheid met een hoogbegaafd kind. Er is juist wél zorg nodig, heel veel zorg. De juiste zorg en de juiste begeleiding, want in veel gevallen gaat het niet vanzelf… Het kind wordt onvoldoende uitgedaagd, niet begrepen door de vriendjes op school, heeft last van slapeloosheid of angsten, is ongemotiveerd, gefrustreerd en presteert beneden niveau, enz. Er zijn allerlei redenen waarom het even niet zo lekker kan lopen en dat je het als ouder even niet meer weet. In dat geval helpen we je graag verder in de begeleiding van je kind.

Wil je meer weten over het onderzoek of over begeleiding? We bieden verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen. Klik hier voor de tarieven.

Hoogbegaafdheid bij kinderen - Is mijn kind hoogbegaafd? - Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal

0