Onderzoek hoogbegaafdheid kind

Al jarenlang richt Praktijk Hoogbegaafd zich op het zeer specialistische vakgebied van de hoogbegaafdheid. Hierdoor zien we dat ouders, scholen, jeugdprofessionals en artsen uit heel Zuid-West Nederland en zelfs Vlaanderen, kinderen naar ons doorverwijzen om gebruik te maken van onze kennis en kunde.

Inmiddels bieden we diverse onderzoeksmogelijkheden aan naar hoogbegaafdheid, een comorbiditeit (dubbele diagnose) of misdiagnose met onder andere ASS, AD(H)D, ODD/CD. Algemene ontwikkelingsscreening behoort tevens tot de mogelijkheden.

Ook bieden we de volgende opties:

·         begaafdheidsonderzoek standaard

·         begaafdheidsonderzoek plus

·         hoogsensitiviteitsonderzoek

·         diagnosticeren beelddenken

·         onderwijskundig onderzoek

·         algemene gedragsontwikkeling

·         intelligentietest

Waarin is ons onderzoek anders dan onderzoeken bij reguliere orthopedagogen?

We kijken bij onderzoek verder dan enkel naar een IQ-getal. We gebruiken naast de reguliere officiële psychologische tests tevens aanvullende onderzoeksmethodes. Hierbij kijken we naar alle hart- en hoofd-kenmerken die in een hoogbegaafde verborgen zitten. Omdat deze er niet uitkomen in gestandaardiseerde tests hebben we al jarenlang een door onszelf ontwikkelde onderzoeksmethode in gebruik. Deze manier van onderzoeken wordt ook in een vooraanstaand centrum voor hoogbegaafdheid in Amerika gebruikt en is bewezen effectief. Ook onderzoeken we welke belemmerende factoren op het verwerkingsniveau aanwezig zijn, waarmee zeer gedegen advies naar onderwijs en opvoeding gegeven kan worden. Onderzoek en verslaglegging vinden plaats vanuit onze visie op het Model van Duran en Talent-Zijn. In onze artikelen-kennisbank, vind je een artikel over de verschillen tussen ons begaafdheidsonderzoek en dat bij een regulier orthopedagoog.

 

 

Aanwezigheid hoogbegaafdheid van invloed op IQ-test

Naast bovenstaande, houden we tijdens de afname van de IQ-test zelf, ook al rekening met de eventuele aanwezigheid van de hoogbegaafdheid. We willen bij de afname van een intelligentietest bij deze kinderen namelijk zo zeker mogelijk zijn dat we het beste uit het kind halen en dat de test goed tot haar recht komt. We kijken dus niet hoe het kind zich gedraagt tijdens een testafname en welke gevolgen dit heeft op de testuitslag, maar we testen om het daadwerkelijke resultaat te kunnen zien.

Onderzoek hoogbegaafdheid voor kinderenGedrag dat de uitslag negatief kan beïnvloeden:

  • faalangst
  • onzekerheid
  • te snel antwoorden
  • perfectionisme
  • creativiteit
  • beelddenken

 

IQ-test: RAKIT of WISC

Vanwege alle kenmerken op persoonlijk en leergebied kiezen wij bij het afnemen van een IQ-test in de meeste gevallen bewust voor het gebruik van de RAKIT -2 als intelligentietest (ipv Wisc). Op de pagina ‘artikelen’ vind je meer informatie waarom deze intelligentietest bij uitstek geschikt is voor het afnemen bij vermoedens van hoogbegaafdheid. Uit de praktijk hebben we ervaren dat deze test inderdaad de beste (=juiste) resultaten geeft.

Verder hebben we in de afgelopen jaren uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van visueel-spatieel denken (beelddenken), hoogsensitiviteit, executief functioneren en het onderwijskundig functioneren. Deze aspecten kunnen apart, maar ook in het algehele hoogbegaafdheidsonderzoek, onderzocht worden. Om keuzes te kunnen bieden hebben we een standaard-onderzoek en een plus-onderzoek.

Wil je meer informatie over de kosten en wachttijden? Neem dan contact op via deze link.

0