Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De Opleiding Talent-Zijn is bedoeld voor:

 • leerkrachten
 • orthopedagogen
 • talentbegeleiders
 • specialisten hoogbegaafdheid

Voor ouders en opvoeders van hoogbegaafde kinderen bieden wij een Oudercursus Talent-Zijn aan.

Vanuit de door ons ontwikkelde visie op hoogbegaafdheid door middel van het Model van Duran en de Balans van Talent-Zijn hebben we een opleiding samengesteld, waarbij alle aspecten van hoogbegaafdheid bij elkaar komen en in wisselwerking met elkaar bekeken worden. De opleiding bestaat uit vier modules welke over vier dagen verdeeld worden.

De vier modules

Omdat sommige onderdelen reeds bekend kunnen zijn of omdat het scholingsbudget niet toereikend is, bieden we de mogelijkheid om de modules ook los te volgen. Je schrijft je dan in voor een enkele module en volgt deze opleidingsdag. Je ontvangt daarbij alle materialen, methodes en stappenplannen die betrekking hebben op de gevolgde module.

Hiermee ben je echter niet gerechtigd om jezelf Talent-Zijn-Expert te noemen; dat kan enkel na het volgen van allevier de modules en het met goed resultaat afronden van de eindtoets.

Heb jij al het geluk om een hoogbegaafde te mogen begeleiden?

De opleiding Talent-Zijn

Programma Opleiding Talent-Zijn

Dag 1: Instaptoets en module Hart-kenmerken
Je doet een instaptoets aan de hand van een casus. Er wordt aan de hand van het Model van Duran een vernieuwende, holistische kijk op hoogbegaafdheid aangereikt. In deze module wordt verder ingezoomd op de hart-kenmerken uit het model. Je leert over de persoonskenmerken passend bij hoogbegaafdheid en je maakt kennis met de X-cibillies. De X-citabillies zijn ontwikkeld vanuit de theorie van Dr. Dabrowski over de overexcitabilities. Er wordt materiaal uitgereikt voor het signaleren van de hart-kenmerken. Tevens krijg je een inleiding in de sensorische integratie.

Dag 2: Module Hart in Balans
Je oefent deze dag met de door ons ontwikkelde materialen die helpen het hart in balans te brengen. Je leert hierbij te werken met de unieke UIL-mindsetmethode. Dit is een mindset methode waarbij de methode zelf óók een plastische visie heeft en dus niet werkt vanuit ‘goede en foute gedachten’, maar gebruik maakt van de kracht van de hoogbegaafde: het anders kunnen denken en van hieruit komen tot anders doen. Het kind wordt op die manier zelf weer eigenaar van zijn leerproces. Je leert de disbalans van de verschillende overexcitabilities te signaleren en het belangrijkst: je leert hoe je het kind kunt ondersteunen bij het kanaliseren en reguleren van deze overexcitabilities. Hierbij gebruik je materialen die ontwikkeld en ruimschoots getest zijn in de praktijk.

Dag 3: Module Hoofd-kenmerken
De hoofd-kenmerken uit het Model van Duran komen aan bod. Er wordt een praktisch en kort signaleringssysteem aangereikt om hoogbegaafdheid te signaleren binnen het onderwijs. We kijken naar het juist afnemen en interpreteren van IQ-testen, waarbij kritische kanttekeningen worden geplaatst bij de diverse testmogelijkheden. De diverse leerstijlen worden besproken en er wordt verduidelijkt welke uitdagingen dit oplevert voor het kind. Tevens maak je kennis met het signaleren van beelddenken met behulp van het Wereldspel van Instituut Kind in Beeld. Marion van de Coolwijk van het instituut zal deze middag zelf verzorgen.

Dag 4: Module Hoofd in Balans en eindtoets casus
Op de laatste dag wordt de methode Talent-Vaardig met daarbij de ontwikkeling van de executieve functies centraal gesteld. Er wordt met behulp van een casus geoefend met het schrijven van een stappenplan. Er wordt vandaag besproken hoe je effectieve compacting en verrijking aanbiedt. Van hieruit wordt ingezoomd op het taxonomisch leren; hoe pas je verrijking volgens de Taxonomie van Bloom toe zonder allerlei dure materialen aan te schaffen? Er wordt ter afsluiting van de training opnieuw individueel gewerkt aan een casus, waarbij al het geleerde toegepast dient te worden en uitgewerkt wordt in een handelingsplan/verslag.

Na twee weken
Deelnemers ontvangen de uitslag van de eindtoets en het certificaat wordt na 14 dagen verzonden.

crkbo_docent

Inbegrepen bij Opleiding Talent-Zijn

 • De 4 opleidingsdagen volgens het dagprogramma
 • Accreditatie voor Talent-Vaardig (Methode voor het ontwikkelen van executieve functies bij hoogbegaafde kinderen)
 • Accreditatie voor de signaleringsfunctie van het Wereldspel van Ojemann (Materiaal om beelddenken te signaleren)
 • Accreditatie voor de UIL methode (Methode voor het verbeteren van mindset en verminderen van faalangst bij hoogbegaafde kinderen)
 • Accreditatie voor de X-citabillies-methode (Methode voor het signaleren en kanaliseren van de OverExcitabillities van Dr. K. Dabrowski)
 • Vermelding op onze website als Talent-Zijn-Expert waarbij wij cliënten door kunnen verwijzen naar de experts in het land

 

Daarnaast ontvang je:

 • Het boek Talent-Vaardig voor professionals
 • Een USB stick met de benodigde formulieren
 • Het boek Talent-Vaardig voor ouders
 • Het verhalenboek Klavertje Vier met alle verhalen bij de methodes
 • Een set uilenbrillen en het bijbehorende stappenplan
 • Een overzicht van de X-citabillies en de bijbehorende signaleringslijst
 • Alle overige benodigdheden, signaleringslijsten en stappenplannen

 

Optioneel

 

Kosten voor de vierdaagse opleiding, inclusief alle materialen en accreditaties zijn € 1950, excl btw. Kosten voor de losse modules zijn € 495, excl btw, per module.

De opleiding (alleen wanneer alle 4 de modules worden gevolgd) is geaccrediteerd door SKJ.
Het accreditatienummer / ID nummer is: SKJ199068
Geaccrediteerde punten Totaal: 16.00

Alle puzzelstukjes moeten aanwezig zijn

 • Je hebt kennis van de hart-kenmerken
 • Je hart-kenmerken zijn in balans
 • Je hebt kennis van de hoofd-kenmerken
 • Je hoofd-kenmerken zijn in balans

Opleiding Talent Zijn data:

Door ziekte zijn we momenteel helaas niet in de gelegenheid om de opleiding aan te bieden. Zodra er nieuwe data gepland worden zullen deze hier verschijnen.

 

Kosten voor de vierdaagse opleiding, inclusief alle materialen en accreditaties zijn € 1950, excl btw. Kosten voor de losse modules zijn € 495, excl btw, per module.

Talent-Zijn: Laat elke hoogbegaafde in zijn kracht staan met alle talenten die zijn gegeven!

0