Een hoogbegaafd kind

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je jezelf de vraag “Is mijn kind hoogbegaafd?” stelt of op zoek bent naar informatie over hoogbegaafdheid bij kinderen of tieners. Enkele dingen die in je hoofd om kunnen gaan zijn:

 

  • Ik heb het gevoel dat er iets “anders“ is.
  • Hij/zij is vaak veel sneller van begrip dan anderen.
  • Er is sprake van erfelijkheid; is mijn kind dus ook hoogbegaafd?
  • Hij/zij discussieert over alles; zelfs over de huis- of klassenregels.
  • Ik word gek/erg moe van de continue vragen of discussies.
  • Hij/zij zoekt beduidend meer diepgang en uitdaging dan een ander kind.
  • De resultaten op school lijken volledig los te staan van wat hij/zij thuis doet. Is er sprake van onderpresteren?
  • Mijn kind is wel erg gevoelig en heeft last van veel angsten.

 

Bovenstaande kan allemaal te maken hebben met “hoogbegaafdheid”, maar dat weet je niet zeker. Lijsten op internet helpen je ook niet veel verder en een IQ-test voor kinderen is duur en niet altijd de beste keuze. Kijk eens verder op deze site en neem gerust contact op bij vragen of twijfels. We helpen je graag verder in het doolhof van “hoogbegaafd zijn”…

Diagnose stellen

Als je het vermoeden hebt dat hoogbegaafdheid de problemen van je kind kan verklaren dan is het raadzaam om verder te lezen. Want de enige reden om op hoogbegaafdheid te laten onderzoeken is om de problemen aan te kunnen pakken. Het is dus niet het onderzoek zelf wat zo interessant kan zijn, maar vooral het zeer kindgerichte advies wat erop volgt.

Vervolg op de diagnose

Hoogbegaafd… En dan? Onbegrip in de omgeving is een veelgehoorde reactie; dit komt vooral door het beeld dat “onwetenden” van hoogbegaafdheid hebben. “Het is toch fijn als je kind zo slim is? Die kinderen komen er vanzelf. Zij hebben ten minste geen problemen op school en hebben zeker geen extra zorg nodig…”

 

Hoe anders is de werkelijkheid met een hoogbegaafd kind. Er is juist wél zorg nodig. De juiste zorg en de juiste begeleiding, want in veel gevallen gaat het niet vanzelf… Het kind wordt onvoldoende uitgedaagd, niet begrepen door de vriendjes op school, heeft last van slapeloosheid of angsten, is ongemotiveerd, gefrustreerd en presteert beneden niveau, enzovoort. De beste vervolgstap na diagnostiek is dan ook om gedegen psycho-educatie te volgen, zodat er een basis gelegd wordt voor de toekomst. Onze praktijk heeft geleerd dat zonder deze passende psycho-educatie ervaren problemen sneller terugkomen en daarom zullen wij dit altijd als vervolg aanbieden. Naast het bieden van kennis over hoogbegaafdheid hebben we veel aandacht voor schooltrauma en de gevolgen ervan op het kind en zijn gezin, aangezien we dit in de praktijk helaas (te) veel zien.